לקבל רכב מהעבודה במסגרת התפקיד, זה תמיד נחמד. בין אם אתה שליח פיצה או מנהל חברה, רכב חדש הוא דבר מרגש. האומנם? בואו נבחן את הסוגייה, את היתרונות והחסרונות של רכב מהעבודה, נבין מהו גילום שווי הרכב ונברר האם משלמים עליו מס. לפניכם סקירה רחבה על רכב שמקבלים מהעבודה שתעזור לכם להבין האם זה כדאי או לא.
מהו גילום שווי רכב וכיצד הוא משפיע על השכר?
גילום שווי רכב הינו תהליך בו המעסיק מפצה את העובד על המס הנגבה עבור הרכב שקיבל לשימושו ממקום העבודה. המעסיק מגדיל את שכר הברוטו של העובד בשיעור המס החל על שווי הרכב, כך שלאחר ניכוי המס העובד מקבל בפועל את שכרו ללא פגיעה. גילום שווי הרכב למעשה מונע ירידה בשכר הנטו של העובד בעקבות קבלת הרכב ואף משפיע על גובה שכר הברוטו של העובד, שכן הוא מגדיל אותו בעשרות אחוזים בהתאם לשווי הרכב.
מצד שני, גם לאחר הגילום, שכר הנטו של העובד לא משתנה למעשה, שכן התוספת לשכר מקוזזת כנגד תשלום המס הנוסף. יחד עם זאת, העלאת שכר הברוטו בעקבות הגילום יכולה לזכות את העובד בהטבות נלוות הקשורות בגובה הברוטו, כמו הפרשות פנסיוניות, דמי הבראה ועוד.
כלומר, השפעתו של גילום שווי הרכב על המשכורת החודשית מורכבת – היא לא מגדילה אותה בצורה ישירה אך כן מגדילה את ההפרשות לחסכונות העתידיים שלה. אך יש סוגים מסוימים שכן פוגעים מעט בשכר. הינה כל סוגי גילום שווי הרכב:
- גילום מלא – המעסיק מגלם את מלוא שווי הרכב, כך שהעובד לא נפגע כלל בשכר הנטו שלו.
- גילום חלקי – המעסיק מגלם רק חלק משווי הרכב, למשל 50% או 80%. במקרה כזה העובד ייפגע מעט בשכר הנטו.
- ללא גילום – המעסיק לא מגלם כלל את שווי הרכב והעובד משלם את מלוא המס מכיסו, מה שמוריד מאוד את שכר הנטו.
סוג הגילום נקבע במשא ומתן בין העובד למעסיק ותלוי במדיניות החברה ובכוח המיקוח של העובד. במקרים של תאונה עם רכב מהעבודה, כדאי להיעזר במומחים – לייעוץ משפטי לחץ והם יוכלו לסייע במקצועיות.
תהליך קבלת רכב מהעבודה
קריטריונים לבחירת העובדים הזכאים לרכב
לא כל עובד זכאי אוטומטית לקבל רכב ממקום העבודה. בדרך כלל הרכב ניתן לעובדים בכירים ו/או לעובדים שתפקידם דורש נסיעות תכופות כחלק מהעבודה, למשל אנשי מכירות. קבלת רכב תלויה גם בהיקף המשרה ובוותק של העובד. הקריטריונים המדויקים להקצאת רכב לעובד משתנים בין חברות שונות בהתאם למדיניות שלהן, וכן בין עובדים בכירים יותר או פחות. לרוב נהוג שככל שהתפקיד בכיר ומשמעותי יותר כך גם דרג הרכב המוצע גבוה יותר.
אפשרויות בחירת סוג הרכב על ידי העובד
ברוב המקרים העובד אינו יכול לבחור כל רכב שירצה, אלא יש לו מספר מצומצם של אפשרויות במסגרת מדיניות הרכב של החברה. חברות גדולות לרוב מגבילות את בחירת הרכב למספר דגמים ספציפיים (לעיתים תוך הבדל בהתאם לדרג של העובד), בעוד שבחברות קטנות יותר תיתכן לעיתים גמישות גדולה יותר מצד העובד בבחירת הרכב. כך או כך, העובד מוגבל תמיד לתקרת מחיר מסוימת בעת בחירת הרכב, בהתאם למדיניות החברה ולדרג התפקיד שלו. תקרת המחיר מגדירה את שווי הרכב המקסימלי שהעובד יכול לקבל, והיא משתנה בין חברות שונות. מומלץ לבחור ברכב בעל דרגת בטיחות גבוה ככל האפשר שיגן עליכן מפני תאונות, חלילה. אם בכל זאת נקלעתם לתאונת דרכים ונפצעתם, תוכלו להיעזר באתר https://bechar.co.il/ למידע נוסף.
היבטי מיסוי של רכב מהעבודה
חישוב המס על שווי הרכב
שווי הרכב שמקבל העובד ממקום העבודה מתווסף להכנסתו החייבת במס ומחושב לפי טבלאות שווי רכב של רשות המיסים. שווי השימוש ברכב מחושב בהתאם לסוג הרכב, שנת הייצור שלו, נפח המנוע ועוד, ומשתנה מידי שנה בהתאם להוראות רשות המיסים.
השפעת סוג הרכב על גובה המס
סוג וגודל הרכב משפיעים מאוד על גובה המס שמשלמים על שווי השימוש בו. ככל שהרכב גדול ויקר יותר, שווי השימוש שלו גבוה יותר, ולכן גם תשלום המס שישלם העובד יהיה גבוה יותר בהתאם. כך למשל, רכב קטן ממשפחת המיני עם מנוע בנפח 1,200 סמ"ק יהיה בעל שווי שימוש חודשי נמוך יחסית בהשוואה לרכב פאר גדול עם מנוע 3,000 סמ"ק ששווי השימוש החודשי הגבוה שלו יתורגם לתשלום מס גבוה בהתאם. בחירת רכב צנוע יותר יכולה להקטין את גודל המס.
יתרונות וחסרונות של רכב מהעבודה
יתרונות
- אין צורך לקנות רכב – העובד חוסך את עלות קניית הרכב ומקבל רכב חדש לשימושו, כאשר המעסיק נושא בעלויות האחזקה.
- רכב פרטי צמוד – הרכב משמש גם לצרכים פרטיים ולא רק לעבודה.
- השפעה יחסית על הבחירה – לעיתים העובד יכול להשפיע על בחירת הרכב המועדף עליו.
- הגדלת שכר הברוטו – בשל הגילום יכולה להשפיע לטובה על הפרשות פנסיוניות ותנאים נלווים.
חסרונות
- תשלומי מס גבוהים – בפרט על רכבים יקרים, שפוגעים מאוד בשכר נטו ללא גילום.
- מגבלות בבחירה – לרוב יש מגבלות על סוג הרכב שאפשר לבחור במסגרת מדיניות הרכב של החברה.
- חיוב נוסף – חיוב במס גם עבור ק"מ פרטיים שבוצעו ברכב.
- היעדר רכב פרטי – במקרה של סיום העבודה יש להחזיר את הרכב למעסיק תוך זמן קצר.
לסיכום
לקבלת רכב מהעבודה יתרונות וחסרונות שונים. יש לקבל את כל המידע הדרוש מהחברה כדי לקבל את ההחלטה האם לקחת מהם רכב או לא. יש להתחשב בתשלומי המס ובגילום שווי הרכב מהמשכורת בעת קבלת ההחלטה. ככל הנראה לכל אחד תתאים החלטה אחרת לפי השיקולים שלו, מצבו הכלכלי ותפקידו בעבודה. שקלו זאת בכובד ראש וסעו בבטחה!